Trekbank Dongen: grootste capaciteit van Europa


 

Wettelijk vereiste testen door specialisten van Mennens

Hijsmaterieel (her)testen en keuren met trekproeven, het kan bij Mennens. Iedere vestiging heeft een eigen (mobiele) trekbank om stroppen, ankers, blokken, hijsjukken en staalkabels te testen. Onze trekbank in Dongen heeft de grootste capaciteit binnen Europa: hij kan met gemak 14.000 kN aan. Lees meer over onze trekbank en ontdek hoe een test op deze bank verloopt.

De trekbank van Mennens in Dongen is de zwaarste bank van Nederland, hij weegt 1430 ton. Door dit uitzonderlijke gewicht en de grote capaciteit ervan krijgen we uiteenlopende bijzondere aanvragen. 

 

Kwaliteit, snelheid, efficiency

Bij het testen is kwaliteit van levensbelang. We geven onze klanten de zekerheid en het bewijs dat de tests conform de richtlijnen zijn uitgevoerd. Met zeer grote regelmaat zijn de inspecteurs van organisaties als Lloyds en DNV aanwezig om onze tests te observeren en hun goedkeuring af te geven. 

We investeren volop in de meet- en regeltechniek van onze testbank om de accuraatheid en inzetbaarheid te garanderen. Onze klanten weten ons te vinden wanneer kwaliteit echt belangrijk is. En kunnen rekenen op snelheid en efficiency.

 

Diverse testen

Voor onze klanten doen we verschillende testen op de trekbank. Breektesten, proof-loadtesten, testen op staalkabels, sluitingen, onderblokken, enkelschijf, dubbelschijf en allerlei constructiewerk.

 

 

Praktijkvoorbeeld: stuw Driel

We voerden bijvoorbeeld kwaliteitscontroles uit op de staalkabels van stuwcomplex Driel. Het ging om staalkabels met een gewicht 1400-1500 kg per stuk, een diameter van 66 mm en 50 meter lang.

Hierop voerden we verschillende kwaliteitscontroles uit, in lijn met NEN 3560. Deze controles werden uitgevoerd in het staalkabellaboratorium van Mennens Dongen. Op een stuk uit een geslagen kabel deden we onder andere een torsietest (test op taaiheid) en bepaling van zinkgewicht. 

Ook deden we een breektest op de verschillende draden in de staalkabel. Daarnaast braken we de totale kabel op de trekbank, om aan te tonen dat de werkelijke breekkracht hoger is dan de minimale breekkracht.

 

Onderdeel van project

Testen die we uitvoeren zijn vaak onderdeel van een project en zijn daarom in de totale offerte vastgelegd. Een voorbeeld: we gaan eerst een x-aantal keer naar kracht y, later gaan we over tot de breuk. 

 

Resultaat en rapportage

Na een test kan het zijn dat het product gebroken is. Maar het kan uiteraard ook alleen om een proeflast gaan. Het resultaat van de test rapporteren we via een video en rapportage in print. Zo tonen we aan welke sterkte een kabel precies had.

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over onze trekproeven of direct een trekproef aanvragen? Neem contact met ons op.