Niet lullen maar brullen: veilig werken in Diergaarde Blijdorp

Mennens verzorgt jaarlijks inspectie hijs- en hefmiddelen en trainingen veilig werken op hoogte

  • Mennens keurt jaarlijks de hijs- en hefmiddelen in diverse ruimtes van de Diergaarde. 
  • Mennens geeft daarnaast ook trainingen in veilig werken op hoogte, klimmen en redden op hoogte, o.a. in het Taman Indah (olifanten). 
  • Er is al vele jaren sprake van een fijne en goede samenwerking. 


Al meer dan 50 jaar komt Mennens op de meest bijzondere plekken van Diergaarde Blijdorp. Zoals boven het grote waterbassin van het Oceanium, in het giraffenverblijf en bij de technische dienst. Als je werkt in, op of om dierenverblijven dan is een goede voorbereiding noodzakelijk. Gelukkig is de afstemming tussen Diergaarde Blijdorp en Mennens heel nauwkeurig. 

De keurmeesters van Mennens inspecteren jaarlijks tal van hijs- en hefmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) van Diergaarde Blijdorp. Dit doen ze voor de veiligheid van de dieren én voor het personeel. Mennens opereert hierbij voornamelijk aan de binnenzijde van de verblijven. En dat op meer plekken dan je misschien zou denken.

Techniek in de dierenverblijven

In een dierentuin zijn hijs- en hefmiddelen namelijk onmisbaar. Zoals bij de voerruiven van de giraffes. Takels zorgen ervoor dat die precies op de juiste hoogte gehangen kunnen worden, zodat de dieren met een rechte nek kunnen eten. En bij de enorme lampenpartij boven het Oceanium, zodat bezoekers de haaien, vissen en zeeschildpadden goed kunnen zien. Mennens inspecteert alles. Van takels tot haken en van kettingen tot PBM. Het keuren gebeurt veilig, volgens de EKH-normering. Iedere keurmeester is EKH-gecertificeerd. En stopt nooit met leren dankzij continue bijscholing.

Goede planning essentieel

Ga je aan de slag in het olifantenverblijf, dan moeten de olifanten tijdelijk ergens anders heen. Zo gaat dat in ieder dierenverblijf. Dat vraagt om een goede planning én afstemming tussen beide partijen. Diergaarde Blijdorp moet ook rekening houden met het weer. In de winter is het voor sommige dieren bijvoorbeeld te koud om naar buiten te gaan. Gelukkig gaat deze samenwerking al jarenlang goed. Diergaarde Blijdorp en Mennens stemmen ruim van tevoren af wanneer er inspecties nodig zijn. Ook geeft Diergaarde Blijdorp aan wanneer er problemen zijn of er een storing is. 

“Inspecteren in dierenverblijven vraagt om een goede planning. De dieren moeten tijdelijk ergens anders heen.”

Trainingen ‘Veilig werken op hoogte‘

De technische dienst van Diergaarde Blijdorp moet regelmatig op hoogte werken of een dak op. Om ervoor te zorgen dat dit veilig gebeurt, geeft Mennens regelmatig trainingen, zoals ‘klimmen en werken op hoogte’ en ‘redden op hoogte’. Hoe zit het met de wet- en regelgeving? Hoe maak je veilig gebruik van verschillende PBM? Hoe zorg je dat je valharnas goed vastzit? En wat doe je als iemand valt, blijft hangen en gered moet worden? De trainingen worden door alle medewerkers goed ontvangen. 

Adoptie serval

Door de coronamaatregelen is Diergaarde Blijdorp een lange tijd (gedeeltelijk) gesloten geweest. Om de dierentuin te ondersteunen heeft Mennens een dier geadopteerd: de serval. Met deze sponsoring geeft Mennens Diergaarde Blijdorp een steuntje in de rug én versterken ze de toch al goede onderlinge band.

Neem contact op

Wil je meer weten over de inspectie van hijs- en hefmiddelen? Of over onze trainingen veilig werken op hoogte? Kijk op www.mennens.nl. Dan zorgen we er samen voor dat jouw werkplaats, dierentuin of attractiepark een veilige plek is én blijft.