Met staal-kabeladvies maken we het verschil

V.l.n.r.: Kevin Poot, Frits van Boetzelaer en Ayrton Dekker.

Experts Frits, Ayrton en Kevin over staalkabels

Sinds jaar en dag levert Mennens staalkabels en alles wat hierbij komt kijken. Van advies en montage tot keuring en inspectie. Oudgediende en staalkabelexpert Frits
van Boetzelaer vertelt samen met productspecialist Ayrton Dekker en hoofdmonteur Kevin Poot over de veelzijdige en fascinerende wereld van staalkabel.

Van Tata Steel en Rijkswaterstaat tot concertgebouwen en dierentuinen. Mennens voorziet klanten in Nederland én daarbuiten van passende staalkabels. Frits van Boetzelaer heeft bijna 40 jaar ervaring in het vak. Frits: “Bedrijven uit heel Europa kloppen bij ons aan met de meest uiteenlopende vragen. Soms leveren we enkel een kabel, soms vervangen we alle kabels in een grote brug of sluis. Ook de meest bijzondere aanvragen komen bij ons binnen, zoals van een oliesjeik die een haaiennet rondom zijn zwemgebied wilde spannen.”

Frits vervolgt: “Wat ons onderscheidend maakt is ons vermogen om mee te denken. Een kabel verkopen is niet moeilijk, je maakt het verschil door goed advies te geven.”

“Je komt op plekken waar je normaal nooit komt”

Een veelzijdig vakgebied


De veelzijdigheid maakt dit vak zo mooi, volgens de drie heren. Ayrton werkt sinds 2015 bij Mennens als productspecialist en licht toe: “Ik vind het tof dat je een proces van A tot Z ziet. Je bent betrokken bij het uitdenken, het uitvoeren én de controle. Dat betekent ook dat je met veel mensen te maken hebt. Je moet een kameleon zijn om goed om te gaan met iedereen. Daarbij kom je op plekken waar je normaal nooit zou komen.” Kevin beaamt dit: “Iedere keer als ik over een grote brug rijd waarvan wij de staalkabels hebben vervangen voel ik me trots: dit hebben wij gedaan.”

Werken op basis van vertrouwen


Als bevlogen voorman gaat Kevin het liefst mee naar alle projecten. “Ik wil ’s avonds kunnen slapen met de wetenschap dat iedereen weer veilig thuis is en alles 100% goed is gegaan. Ons werk is uitdagend. Vertrouwen en communicatie zijn essentieel. Als je collega hoog in de mast vertelt dat de kabel vastzit, moet je daarop kunnen vertrouwen.”


“Vertrouwen en communicatie zijn essentieel”


Staalkabelbusiness toen en nu


In de loop der jaren is er in het werkveld veel veranderd. Frits: “Alles gaat nu veel sneller. Een klant kan vandaag een appje sturen en morgen een oplossing verwachten. Daar moet je op inspelen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Nieuwe communicatiemiddelen maken het werk wel makkelijker: via digitale foto’s en video’s kun je, in een aantal gevallen, een situatie sneller in kaart brengen, zonder de plek te bezoeken. Maar soms is een bezoek ter plekke echt noodzakelijk. Alles voor de beste oplossing en maximale veiligheid.”

Memorabele projecten


Frits heeft heel wat memorabele projecten meegemaakt bij Mennens. Eén die hem het meest is bijgebleven: het vervangen van alle 200 staalkabels op de Afsluitdijk in 2010. “De voorbereiding duurde wel een half jaar. De montage een week of 6-7.”

Ook op Kevin maken de grote projecten de meeste indruk. “De spoorbrug in Dordrecht was mijn eerste grote klus als voorman, dat blijft me altijd bij. Met 60 monteurs in ieder specialisme hebben we dag en nacht doorgewerkt in 3 ploegen. Maar ook bijvoorbeeld het vervangen van de kabels op de lekstuwen is bijzonder, omdat die kabels maar één keer in de 60 jaar worden vervangen. Dat jij dat dan mag
doen, voelt fantastisch.”

Projecten in het buitenland zijn ook bijzonder. “Omdat je niet altijd weet waar je terechtkomt”, vertelt Ayrton, die in het najaar van 2023 een bijzondere klus in Zweden deed. “Het ging hier om de vervanging van staalkabels van een grote kraan. De staalkabels zorgen voor bediening van een zware transportband waarmee ijzerpallets en erts van wal aan boord van het schip worden gebracht. We hadden alles op papier uitgedacht en gingen er volledig voorbereid naartoe. Toen we aankwamen bleek alles anders te zijn. Twee dagen hebben we enorm hard doorgewerkt. Uiteindelijk is het gelukt en hebben we daardoor meer mooie opdrachten gekregen.”

Verwonderingen


Dat een situatie zo kan verschillen in theorie en praktijk, verwondert Ayrton. Voor Frits is dat het feit dat er veel vervangingen vooruit worden geschoven, omwille van het kostenplaatje. Terwijl Kevin zich verwondert over het belang van staalkabels en de diverse toepassingen. “Er zit zoveel techniek achter. Dat maakt het enorm sterk, maar tegelijkertijd ook heel fragiel. Wat ik vooral gaaf vind is dat we met een kleine club mensen tot grootse dingen in staat zijn. Ik leef hiervoor.”