Proofload test voor gerepareerd anker van VCU Maritime


Na de keuring direct weer klaar voor gebruik

  • het gerepareerde anker wordt verplaatst naar de trekbank in Dongen
  • een proofload test wordt uitgevoerd met een proeflast van 149 kN
  • het anker voldoet aan de eisen van de ILT en wordt weer aan het schip bevestigd

Als VCU Maritime BV een gerepareerd anker wil proeftrekken, komen ze bij Mennens uit. Om te voldoen aan de strenge eisen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wordt het anker opgestuurd naar de trekbank in Dongen. Hier kan het namelijk worden blootgesteld aan een trekkracht tot wel 1.430 ton. Mennens zorgt ervoor dat het anker op een juiste én veilige manier wordt beproefd.

Primeur

Voor de beste kwaliteit hef- en hijsmiddelen schakelt VCU al sinds 2013 de hulp in van Mennens. In eerste instantie vooral om kettingen te beproeven, en nu voor het eerst voor een proofload test van een gerepareerd anker.

 

Trekbank in Dongen


Aangezien het anker qua afmeting te groot was voor een mobiele trekbank, is deze opgestuurd naar de trekbank in Dongen. Deze trekbank heeft de grootste capaciteit van de Benelux. Dit betekent dat hij met gemak 1.430 ton (= 14.000 kN) aan kan. De trekbank is geschikt voor zowel breektesten als proofload testen.

“Het project is uitgevoerd door één medewerker, hij heeft de klus binnen 2 uur geklaard.”

 

Klus snel geklaard

Dit project kon worden opgepakt door één medewerker van Mennens. Hierdoor is deze klus dan ook in korte tijd geklaard. Hij bevestigde de hulpmiddelen veilig aan het anker en plaatste deze vervolgens in de trekbank om de proofload test uit te voeren. Zo is deze klus al in 2 uur afgerond. Alles was voorhanden om dit project tot een succes te brengen. Soms moet er hulpmateriaal gemaakt worden, zoals een plaat of strop. In dat geval duurt een klus langer, omdat er meer tijd gaat zitten in de voorbereiding.
 

EKH-certificatie


Bij hijs- en hefwerkzaamheden is het essentieel dat het materiaal voldoet aan de wet- en regelgeving. Mennens is lid van de branchegroep Erkende Keurbedrijven Hijs- en Hefmiddelen (EKH). Dit betekent dat onze experts testen, keuren en inspecteren volgens de EKH-werkvoorschriften. Daarnaast hebben ze ruime praktijkervaring én worden ze continu bijgeschoold. Zowel intern als extern. Onze tests worden regelmatig geobserveerd door de inspecteurs van risicomanagementorganisaties als Lloyds en DNV. Dit biedt zekerheid en bewijs dat de tests conform de richtlijnen worden uitgevoerd.

“Onze keurmeesters testen, keuren en inspecteren volgens de EKH-werkvoorschriften.”

Anker in gebruik na keuring

De maximale capaciteit van de trekbank in Dongen was ruim voldoende tijdens de test van het anker. Een mobiele trekbank was niet geschikt door het formaat van het anker. Deze was namelijk breder dan een halve meter. Daarom moest het anker getrokken worden in de trekbank in Dongen. Na een succesvolle proofload kon het anker worden opgehaald en naar de haven worden gebracht. Daar is het anker weer aan het schip bevestigd.

“Voor elke uitdaging hebben wij een oplossing, zo verzorgt Mennens zo nodig ook het transport.”
 

Mennens denkt in oplossingen

Er zijn vijf vestigingen van Mennens verdeeld over heel Nederland, en er is een vestiging in België. Iedere locatie heeft één of meerdere (mobiele) trekbanken. Hierdoor kunnen materialen tot wel 90 ton beproefd worden, op locatie. Voor materialen die om een hogere capaciteit vragen of die net als het anker te groot zijn in omvang, zijn de trekbanken bij een van de Mennens-vestigingen geschikt. Lukt het niet om zelf het transport te regelen naar een van de vestigingen? Dan pakt Mennens dit op.
 

Meer weten?


Wilt u meer weten hoe we bij Mennens uw hijsmiddelen keuren met onze (mobiele) trekbanken?  Neem contact met ons op en wij zorgen er samen met u voor dat u uw werkzaamheden zo snel, efficiënt en vooral veilig mogelijk kunt oppakken.