Een kraan boven water? Geen probleem voor Mennens

Een bijzonder verzoek van Icon Yachts Harlingen: een onderhangkraan voor hun nieuwe, drijvende dok. Dit was niet alleen bijzonder omdat de kraan boven water moest worden geïnstalleerd, maar ook omdat het dak er al op zat. Door creatief en specialistisch mee te denken was de plaatsing van de kraan uiteindelijk een fluitje van een cent. 

Icon Yachts Harlingen houdt zich onder meer bezig met het refitten – strippen en opnieuw inrichten - van jachten. Icon zat goed in het werk en het bestaande dok lag vol met grote schepen voor nieuwbouw, reparatie en refit: reden genoeg om een nieuw, drijvend dok aan te leggen voor het refitten. Het dok moest bestaan uit een aantal pontons, drijvende delen, met daarop een opbouw van 95 meter lang en 25 meter breed. Daarin moest een bovenloopkraan komen waarmee refitjachten, die achterstevoren worden ingevaren, kunnen worden voorzien van zware materialen. 

Mennens werd gevraagd mee te denken met de beste uitvoering van de kraan. Een speciaal verzoek, want meestal bouwt Mennens kranen in loodsen of fabriekshallen, niet boven het water. Een tweede uitdaging was dat de bouw van het dok al in de afrondende fase was: de pontons lagen er al, het geraamte was klaar en het dak zat erop. 

Dat laatste heeft Mennens opgelost door de kraan op een drijvend dok te plaatsen en naar binnen te varen. Andre Lorist, Accountmanager Mennens: ‘Door een aantal dakplaten te verwijderen konden we met een grote, mobiele kraan dwars door het dak de nieuwe kraan op zijn plaats hijsen. Aansluiten was toen nog een routineklus. Om de kraan te beschermen tegen het zoute water en een naastgelegen zoutfabriek, heeft hij een speciale off-shore coating gekregen.’

 

Michael ten Hoeve, Icon Yachts: ‘We zijn zeer tevreden met het resultaat en de snelheid waarmee Mennens op de situatie heeft gereageerd. In alle jaren dat we Mennens kennen, hebben we een prima samenwerking opgebouwd.’

Benieuwd wat Mennens voor uw situatie kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.  

 

Meer foto's van de onderhangkraan voor het nieuwe, drijvende dok van Icon Yachts Harlingen